גידול הידרופוני ביתי – הידרופוניקה: הטרנד שסוחף את העולם
עד לפני כמה שנים שיטת הגידול ההידרופונית או פרקטיקת הגידול במים ולא באדמה הייתה מוכרת בעיקר ב-2 תעשיות גדולות עיקריות; הי אלו חקלאים מסחריים שגידלו בשיטה זו או מגדלי קנאביס שניסו לגדל את הצמח מתחת לרדאר של רשויות החוק.
הידרופוניקה זה עניין מדעי
ייתכן והסיבה לכך שרק חקלאים בסדר גודל גדול גילו עניין בפרקטיקת הגידול ההידרופונית נעוצה בכך ששיטה זו למעשה נסמכת על מדע ומדידות ולא על אינטואיציה ואינסטינקטים. חקלאיים הידרופוניים יודעים בעזרת הציוד ההידרופוני המתאים לווסת רמות מים, דשנים וחומרים מזינים וגם אור. הם יודעים לתקן את רמות ה-PH והלחות והם חייבים לספק לצמחים שהם מגדלים את התנאים המתאימים ביותר לסוג הצמחים שהם מגדלים. זה מדע ממש, כבר אמרנו?
ואז החלה מגמה חדשה: גידול הידרופוני ביתי
בשנים האחרונות אנחנו רואים שפרקטיקת הגידול ההידרופונית עוברת למגזר הפרטי וגידול הידרופוני ביתי הפך לרווח מאוד בישראל, אבל גם בעולם בכלל. אפשר לראות היום בהרבה בתים ישראלים אוהלי גידול, נורות לד, מערכות השקיה מתוחכמות ומערכות הידרופוניות ביתיות כוללות. גננים הידרופוניים פרטיים חולקים טיפים וידע ברשת, יש קבוצות למגדלים הידרופוניים בכל שפה ברשתות החברתיות ואפשר אפילו לראות חנויות הידרו ייעודיות למגדלים הפרטיים.
יש סיבות טובות להתנסות בגידול הידרופוני ביתי
די ברור היום מדוע רבים מחליטים לגדל בעצמם עשבי תיבול, ירקות, פירות ואפילו קנאביס בבית בשיטה ההידרופונית. שיטה זו מאפשרת לכל אדם, בין אם יש לו גינה ובין אם אין לו חצר פרטית, לגדל בעצמו בתוך הבית כל מה שיחפוץ. ניתן לגדל בשיטת הידרופוניקה כמעט כל צמח מבלי לעשות בלגן בבית ומבלי לבזבז הרבה מקום פנוי. ואם מעניקים לצמחים סביבת גידול אופטימלית אפשר לגדל לאורך כל ימות השנה ולא רק בעונה, כפי שקורה אם מגדלים בחוץ באדמה.
מערכות הידרופוניות מוכנות עזרו לעלייה בפופולריות
כמו בכל תחום, גם בתחום הגידול ההידרופוני כאשר חברות זיהו את העלייה בפופולריות של פרקטיקת הגידול ההידרופוני בקרב גננים פרטיים הם החלו לפתח מערכות הידרופוניות משוכללות שכוללות את כל הציוד הדרוש לצורך גידול הידרופוני ביתי. ואכן יש היום אוהלי גידול, קופסאות גידול ומערכות גידול שרק צריך להתקין אותם ולזרוע והן כבר עושות את כל יתר העבודה.
מה כדאי לגדל בבית בשיטת הידרו?
יש שפע של צמחים, ירקות, פירות, שיחים ועצים המתאימים לגידול הידרופוני ביתי, הנה העיקריים שבהם, אז רשמו לכם:
- רוב סוגי הפרחים
- עשבי תיבול – אניס, כוסברה, שמיר, בזיליקום, טימין, נענע, לואיזה, קמומיל, שומר, לבנדר, מיורן (אֵזוֹב תַּרְבּוּתִי), מנטה, תמכה, אורגנו, גַּרְגִּיר הנחלים, פטרוזיליה, רוזמרין, מרווה, טרגון ומרווה.
- קנאביס.
- קאטניפ (עשבים לחתולים).
- ירקות – חסה, תרד, שעועית, סלק, ברוקולי, אספרגוס, כרוב ניצנים, כרובית, אפונה. בצל, גזר, כרישה וצנונית, עגבניות, חצילים, מלפפון, שעועית ירוקה, פלפל.
- פירות – פטל, אוכמניות, תותים, ענבים ואם יש לכם מספיק מקום בבית אז גם לימון ובננות.
הידרופוניקה למתחילים
אם אתם גננים הידרופוניים בתחילת הדרך כדאי להתחיל בגידולים קלים יחסית. לכן נמליץ לכם להתחיל עם תרד, מלפפון, חסה, פלפל, בזיליקום, עגבניות שרי, תותים, גרגיר הנחלים, נענע או מנטה.
מה לא כדאי לגדל בשיטת הידרו בבית?
יש גידולים שלא כדאי לגדל בבית מאחר והם תופסים הרבה מקום ולוקחים הרבה משאבים. חשוב להבין שבאופן כללי גם גידולים אלו יכולים לשגשג במערכת הידרופונית אך הם לא מומלצים למי שיש לו מקום מוגבל בבית. הכוונה כאן לאבטיחים, מלונים, תפוחי אדמה, קישואי זוקיני, דלעת ותירס.
לסיכום
נראה ששיטת הגידול ההידרופונית כובשת עוד ועוד אנשים כי היא מאפשרת לנו לגדל כמעט כל מה שנרצה בתוך הבית שלנו, גם אם יש לנו ממש מעט מקום פנוי. יש לשיטה זו הרבה יתרונות ואם מוסיפים לכך את העובדה שניתן לגדל את האוכל שלנו אורגנית הרי שנראה שמגמה זו רק תלך ותתעצם.