כל מה שבאמת חשוב לדעת על דשנים בגידולים הידרופוניים
דשנים משחקים תפקיד חשוב בגינות הידרופוניות. הם המקור החשוב ביותר לרכיבים מזינים עבור הצמחים, לכן כל כך חשוב לספק לצמחים תערובת דשנים מאוזנת הכוללת את כל הרכיבים המזינים ובמידה הנכונה.
פקטורים חשובים שיש לשקול כאשר בוחרים דשן
יש כמה פקטורים חשובים שעלינו לשקול בבואנו לבחור דשן לגינה ההידרופונית שלנו. כך למשל, צריך לאמוד את איכות המים שבהם נשקה את הצמחים ההידרופוניים. יש לבדוק מה שיעור המליחות של המים, האם יש ריכוזים קיימים של בורון או נתרן במים. צריך לבחון את הדשנים עצמם, את האיזון שלהם ואת הרכיבים שבהם, ויש לתת את הדעת גם לרמות ה-PH שבדשנים וכיצד רמות PH אלו ישפיעו על ספיגת הדשן על ידי הצמחים.
תערובות דשנים סטנדרטית
אם אתם גננים הידרופוניים מתחילים אז בוודאי שמעתם שיש היום תערובות דשנים סטנדרטיות מוכנות. ניתן לרכוש אותן בחנויות הידרו או במשתלות. תערובות אלו נחשבות לטובות יחסית והן מתאימות אולי לגננים מתחילים, אך הבעיה עם תערובות דשנים אלו שהן לא מותאמות לסוג גידול מסוים. במידה ומחליטים להשתמש בתערובת דשנים סטנדרטית צריך לקחת בחשבון את איכות המים ואת רמות ה-PH ,כי אלו ישפיע, כפי שציינו בפסקה הקודמת, על ספיגת החומרים המזינים על ידי הצמחים.
הכירו את רכיבי הדשן שלכם
דשנים יש כמה יסודות חשובים וכדאי להכיר אותם מקרוב. בין היתר נמצא בדשן: מגנזיום, גופרית, חנקן, נתרן, ברזל, אשלגן, זרחן, סידן, מנגן, בורון, נחושת, כלוריד, אבץ ומוליבדן.
כל גידול הידרופוני והצרכים התזונתיים הייחודיים שלו
כדי להבין את השוני בצרכים בסוגי גידולים שונים נדגים לכם את הרכבי הדשנים האופטימליים לכמה סוגי צמחים הידרופוניים. אם אתם מגדלים למשל מלפפונים הדשן שלהם צריך להכיל 200 מ"ג חנקן, 280 מ"ג אשלגן, 40 מ"ג זרחן, 140 מ"ג סידן ו-40 מ"ג מגנזיום.
אם מדובר בעגבניות הדשן צריך להכיל 190 מ"ג חנקן, 310 מ"ג אשלגן, 40 מ"ג זרחן, 45 מ"ג מגנזיום ו-150 מ"ג סידן. לתותים – 50 מ"ג חנקן, 150 מ"ג אשלגן, 25 מ"ג זרחן, 65 מ"ג סידן ו-20 מ"ג מגנזיום. לגידול הידרופוני של ורדים צריך 170 מ"ג חנקן, 285 מ"ג אשלגן, 45 מ"ג זרחן, 40 מ"ג מגנזיום ו-120 מ"ג סידן.
רמות PH
רמות ה-PH, קרי: החומציות, בתערובות דשנים אופטימליות נע בין 5.8 לבין 6.3. כאשר רמות ה-PH נמוכות המיקרונוטריינטים יהיו יותר זמינים. אך אם רמות ה-PH נופלות מתחת ל-5.5 זה יכול לסכן את הצמח. זה מזיק למיקרונוטריינטים ופוגם בזמינות של הסידן והמגנזיום לצמחים. צריך להבין כי במערכות הידרופוניות סגורות רמות ה-PH משפיעות מהר מאוד על שורשי הצמחים וחשוב לשמור על PH מאוזנת לאורך כל מחזור הגידול.
איכות המים
החומרים המזינים מגיעים אל הצמחים דרך הדשנים אבל גם דרך המינרלים שנמצאים כבר במים. לכן בחרירה והתאמה של דשן צריכה להתבצע רק לאחר שבדקנו גם את איכות המים.
אנחנו יכולים למצוא במים מינרלים דוגמת מגנזיום, סידן וגופרית ואלמנטים כגון: ברזל, מנגן, בורון ואבץ. בנוסף, יש סיכוי שנמצאים במים גם אלמנטים שאינם רצויים למשל: כלוריד או פלואוריד – ויש לבדוק את קיומם ושיעורם במים עוד לפני שבחרנו דשן.
מוליכות חשמלית
כאשר מיישמים דשנים בגינה הידרופונית צריך גם להכיר את המושג – מוליכות חשמלית. הגנן ההידרופוני צריך למדוד את המוליכות החשמלית וכך בעצם לבחון את שיעור המלחים המסיסים הקיימים בדשן.
כדאי לבצע בדיקת מוליכות חשמלית באופן תדיר מאחר ועל פי תוצאות הבדיקה נדע להחליט מה הוא העיתוי הטוב ביותר להחלפת הדשנים ומתי כדאי לדלל את הדשן במים.
לסיכום
לא נוכל להנות מגינה הידרופונית משגשגת אם לא נכיר דשנים ומושגים חשובים כמו מוליכות חשמלית, רמות PH, נתרן, חנקן, אשלגן, בורון, מינרלים, אלמנטים ומדידת איכות המים. יש היום אמנם תערובות דשנים מוכנות סטנדרטיות שניתן לרכוש במגוון מקומות אך חשוב להבין כי דשנים אלו יזדקקו להתאמות בהתאם לסוג הגידול שמעוניינים לגדל.